FAQ

De afstand tussen de brandvrije muur en de kachel moet ca. 15 cm zijn, Raadpleeg ook het instructieboekje van de kachelfabrikant want dit kan per kachel verschillen.

De capaciteit wordt bepaald door de hoeveelheid brandstof waarmee een verbrandingstoestel wordt gevuld (zowel hout als gas). Rendement is het percentage van de hoeveelheid warmte die daadwerkelijk wordt afgegeven aan de ruimte, ten opzichte van het ingebracht vermogen van een toestel.

Hoe bepaal ik het benodigde vermogen van mijn nieuwe kachel of haard?

Het vermogen van een haard of kachel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Simpel gezegd geldt: hoe groter de ruimte (in kubieke meters), hoe meer vermogen (kilowatt) de haard of kachel nodig heeft. Als je een haard koopt, bepaal je eerst wat de functie wordt. Wil je een haard als hoofdverwarming van de kamer? Om extra te verwarmen? Of misschien alleen als sfeerverwarming? Wanneer je alleen voor sfeerverwarming gaat, is een kachel of haard met een laag vermogen van 4 kW al voldoende. Voor bijverwarming heb je meer vermogen nodig, en het meeste vermogen is uiteraard nodig wanneer de haard als hoofdverwarming fungeert. Daarnaast speelt de isolatie van je woning een rol. Een moderne, goed geïsoleerde woning heeft minder warmte nodig dan een ouder, slecht geïsoleerd huis. Kies dus de kachel of haard die bij jouw situatie en wensen past.

De haard als hoofdverwarming

Als je de haard als hoofdverwarming gaat gebruiken, kun je het benodigde vermogen redelijk nauwkeurig zelf uitrekenen. Houd daarbij ook rekening met bijvoorbeeld een open keuken of open trap: hierdoor gaat warmte verloren, waardoor je het berekende rendement wat moet verhogen.

Benodigd vermogen berekenen

Het aantal kubieke meters bereken je door de lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen. Op het snijpunt van de lijn in de grafiek lees je het benodigde vermogen af. Welke lijn je afleest, hangt af van de mate waarin je woning is geïsoleerd:

Lijn A: je hebt een goed geïsoleerde woning met dubbel glas, muurisolatie en vloerisolatie.
Lijn B: je hebt een redelijk geïsoleerde woning, met in ieder geval dubbel glas.
Lijn C: je woning is slecht geïsoleerd. Je hebt geen van bovenstaande isolatievormen.

Een rookkanaal voor vaste brandstoffen (hout, kolen en pellets) dient altijd verder omhoog worden gevoerd en kan dus niet bij de gevel stoppen. Een rookkanaal buiten langs de gevel voeren tot boven het hoogste punt van de woning (nok) is geen probleem, wel dient hiervoor in de meeste gevallen een aanvraag te worden gedaan bij de welstand van de desbetreffende gemeente. Kijk voor meer informatie ook op www.omgevingsloket.nl of doe navraag bij uw gemeente.

Ja dat is toegestaan als de haard / kachel uitgevoerd is in een gesloten verbrandingssysteem en de uitmonding voldoet aan het bouwbesluit. Onze medewerkers kunnen u hierin verder adviseren of het wel of niet toegestaan is in uw situatie.

De moderne (gesloten) toestellen kenmerken zich door een hoger rendement en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen.

Pellets met een EN+a1 keuring op de verpakking èn  licht van kleur (De pellets bestaan 100% uit schoon zaagsel van vuren en grenen)

Waarom moeten pellets een EN+a1 keurmerk hebben?
Pellets zonder dit keurmerk kunnen schade aanrichten aan uw kachel. Pellets met een keurmerk voldoen aan minimale eisen, waardoor de samenstellling grotendeels gelijk is. Voldoet de pellet niet aan het EN-keurmerk dan is het mogelijk dat de samenstelling wisselt en zal de kachel daarop telkens opnieuw ingeregeld moeten worden. Daarnaast is het onbekend welke stoffen er in ongekeurde pellets zitten, omdat deze niet regelmatig gecontroleerd worden.

Waarom mogen pellets niet donker van kleur zijn?
Pellets in een donkere kleur zijn slechter voor alle merken pelletkachels. Pellets worden donkerder, door een toevoeging van loofhout of hardhout. Deze houtsoorten bevatten o.m. een hogere chloorwaarde waardoor gietijzeren delen, staaldelen en vermiculite-stenen sneller worden aangetast. U merkt bijvoorbeeld dat onderdelen in de kachel sneller verslijten.

Daarnaast geven donkere pellets een lastigere verbranding. Vaak is de rookgastemperatuur hoger (en daardoor het rendement lager). Bovendien verbranden donkere pellets moeilijker wat mogelijk zorgt voor ophoping in de branderbak. Dit kan tot gevaarlijke, oververhitte situaties leiden.

Waarom worden er wel donkere pellets verkocht?
Nederlandse producenten hebben vaak een overschot aan restzaagsel van hardere houtsoorten. Daarnaast is schoon zaagsel van vurenhout duurder. Het is daarom eenvoudiger om pellets te produceren met hardere houtsoorten.

Ja, als u kiest voor een houtkachel met cv-aansluiting kunt u uw gehele woning verwarmen,
Voor meer info over deze haarden en of het technisch mogelijk is bij u thuis bent u welkom in onze showroom of bekijk de modellen op onze website cv-houthaarden of pellet cv-kachels

Bij een “gesloten” of “concentrisch” systeem vindt de aanvoer van de voor de verbranding noodzakelijke zuurstof en de afvoer van de rookgassen plaats door één dubbele pijp die rechtstreeks naar buiten gaat. De verbrandingslucht wordt dus niet uit de ruimte gehaald waarin de haard staat. Groot voordeel is dat er via de buitenmuur kan worden aangesloten en er dus geen echt schoorsteenkanaal noodzakelijk is. De flexibiliteit van plaatsing is ook veel groter

In uw situatie kunt u geen kachel / haard met een afvoer plaatsen. Een alternatief is om een elektrische haard te kiezen. Deze zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen, (Opti-V, Opti-flame, Optie-Mist) Voor modellen zie onze website elektrische  kachel of u bent welkom in onze showroom om de verschillende vuurbeelden te bekijken.

Bij pelletkachels is de thermische trek minder belangrijk omdat pelletkachels een rookgasventilator gebruiken om de rookgassen als het ware naar buiten te duwen. Wij praten hier dus over geforceerde trek. In Nederland is het niet toegestaan om bij toestellen voor vaste brandstoffen via de gevel uit te monden. De uitmonding zal dus altijd bovendaks moeten gebeuren.
Verder moet het rookgasafvoerkanaal uitgevoerd worden in een geïsoleerde buis of u gebruikt uw bestaande rookgasafvoer met eventueel een aanpassing. Voor meer informatie, vraag het onze opgeleide medewerkers.